tisdag 7 maj 2013

Projekt Köket!

Projekt köket!!

Nu har jag inte skrivit på väldigt länge och det har sina orsaker, vi har renoverat vårt kök och det var verkligen behövligt men ack vilken tuff resa det har varit.
Min Man Thomas har varit helt otrolig duktig och har kämpat med detta kök i flera veckor, han har jobbat från tidig morgon (med sin vanliga arbete för att sedan åka hem och arbeta på köket efter arbetstiden) till sen kväll i flera veckor för att färdigställa köket. Du är bäst!!!

Vi slog ut en vägg då vi ansåg att köket var för litet nu när vi är en stor familj med 4 barn, så att ha köksbord och matsalsbord kändes lite lyxigt när vi var trångbodda. Därmed åkte väggen bort och det förde med sig golvläggning, takläggning osv innan köket skulle monteras dit.
Golvet är en saga för sig, det är det vi haft mest tråkigheter med, och det känns inte bättre nu när det är klart heller för den delen.
För att göra en lång resa lite kortfattat så kommer en del bilder som visar vår resa.

Vi har haft goda vänner som varit behjälpliga med att sätta köket, en stor tacksamhet till snälla Mr Ekvall som har varit en stor hjälp, utan dig hade vi inte varit i land än, vill även tacka Mr Tranesjö som även han gjorde en insats. Sist men inte minst vill jag även tacka mina föräldrar som har hjälpt oss att packa ner köket, riva köket samt varit gulliga att hjälpa till att utfodra familjen Long när vi inte hade något kök att vara i. Ena veckan var jag och lagade mat hos god vän i byn (tack för det) och tog hem maten och åt med familjen. Vi var nämligen utan kök/ ström i två veckor. Därav vill jag börja denna historia med att tacka er så hjärtligt!!!

Vi hade tänkt sätta köket själva men för att få lite hjälp bokade vi in en snickare som vi varit väldigt nöjd med innan för att hjälpa oss att komma igång i tre dagar, detta planerades in långt innan. Snickaren var och kollade på jobbet och uppskattade att de skulle ta max 1 till 1,5 dag att färdigställa golvet inkl. att ordna med nivåskillnaden när väggen varit. När det väl var dags att komma så hade han inte hade möjlighet att vara hos oss den avtalade tiden och som lösning hade med sig en annan snickare och tillsammans satt de golvet på 2 dagar och då satt de även upp 4 skivor på ena sidan väggen. Nu blev de lite slarvigt gjort och de fyllde inte ut nivåskillnaden ordentligt och därav kom en annan firma på den första firmans bekostnad och skulle åtgärda det slarvet. Det slutade med att jag höll på att bryta ihop. Vi fick lägga hela 1 maj ( röda dag, lediga från arbetet) till att tömma köket för att golvet skulle vara fritt för att öppnas igen. De kom två personer rev hela köket, gjorde märken i vårt nya golv (snyft), lämnade en trasig list (utan att säga något men Thomas sa till så de har de köpt en ny till oss), de lämnade skruvar på bänken som vi lokaliserade till att de var de som skulle hålla fast diskmaskinen, listan kan bli lång.  Men de var två personer som rev och fyllde ut det ojämna nivåskillnaden med sand på mindre än en heldag. Sista snickaren som är snickrar kollega med firman vi anlitade sa även att golvet som vi betalde 18 tim jobb för gör man en person på en dag, så de kändes lite tråkigt att vi blivit lurade. Så golvet är de vi är mest missnöjda med.

När det gäller andra hantverkare vi anlitat så är vi klart nöjda, el-gubbarna gjorde ett toppen jobb, de var mer jobb än vi hade räknat med i och med att vi har ett hus från 1960 talet så drog de om all el och det blev en kostnad på över 30 tusen, men de är viktigt att elen är av god kvalitet. En dold kostnad men som sagt viktig och den fanns inte med i vår budget.

Vi hade tänkt kakla själv och började kakla ena sidan, men vi insåg snabb att det tar väldigt lång tid och den tiden kände vi att vi inte hade med tanke på att vi jobbar heltid och har två små barn. Så jag ringde runt och hittade en lokal firma som kom och hjälpte till med kakelsättningen, och de blev toppen bra. Han kostade visserligen 7000kr med rotavdrag, men de var de värt. Vi hade ca 7 kvm som skulle kaklas.

Köket är väldigt vitt och det var tanken när vi haft en sådant mörkt kök, så för oss blev de så skönt med ett stort ljust kök.
Nu är det bara ett par taklister som ska på plats och lite som ska silikoneras.
Jag har under resan lopp insett en del saker som vi ångrat oss på och därav kommer åtgärda och det betyder att vi ska komplettera med 3 skåp.

Det var vår köksresa, och nu närmar det sig mål. Så underbart gott!!!




























3 kommentarer:

  1. Ja det är verkligen ett tufft jobb ni gjort med köket. Fint blev det till slut. Dock tycker jag det är för vitt för min del :) Thomas har verkligen kämpat och bra att ni fått mycket hjälp. Hoppas ni får hjälp med det sista som behövs göras innan köket är helt klart. Och att det som blivit förstört blir fixat.
    Njut när det är klart och tänk tillbaka på vilket hårt arbete kunde bli så bra :)

    SvaraRadera
  2. Det blev jättefint. Jag gillar det vita ljusa. Synd bara att de klantade till det för er. Men nu är det ju superfint.

    SvaraRadera
  3. Ja gud vilken resa det har varit ... nerverna och humöret har pendlat väldans. Men jag är glad att du har kunnat skratta dig igenom en del misär.
    detta med snickaren känns oerhört trist. Det är en som vill ha jobbet och e där tar sig an det för att sen inte kunna slutföra det på ett bra sätt. Känns helt sjukt att man bara kan och gör så. Men det får vara de som lever med sitt dåliga samvete för inners inne måste de ju veta hur fel de gjort.
    Köket blev kanon fint och det är som ett helt annat kök liksom!!
    Ha ha och ja saknar ha dig här springande och laga mat och dona... så känn inget dåligt samvete för det. Mi casa e zu casa och dörren är alltid öppen!!

    SvaraRadera